Tłuszczak

Tłuszczakiem nazywa się nadmierne gromadzenie tkanki tłuszczowej w miejscach nietypowych  a wzrost w postaci mnogich guzów – tłuszczakowatością.

Tłuszczak (Lipoma)

    • Są to łagodne guzy i rozwijają się w tkance podskórnej w obrębie tułowia, kończyn górnych i ud, rzadziej pośladków, podudzi, karku, twarzy.
    • Są miękkie, przesuwalne, niebolesne, rosną powoli latami osiągając niekiedy duże rozmiary.
    • Tłuszczakowatość w 80% występuje u mężczyzn, przede wszystkim w 4. dekadzie życia.

Wzrost i lokalizacja

    Charakter wzrostu i lokalizacja determinuje pewne odrębności morfologiczne:

    • Otorebkowane – rosną otoczone łącznotkankową torebką oddzielającą guz od tkanek otaczających. Są przesuwalne, niebolesne, miękkie, pojedyncze lub mnogie. Lokalizacja – najczęściej powłoki brzucha, kończyny górne i dolne.
    • Wrastające – guz nie jest otoczony torebką, dlatego tkanka tłuszczowa wrasta w powięź i włókna mięśniowe powodując niekiedy dość znaczne dolegliwości bólowe. Lokalizacja – najczęściej kark, plecy, szyja, klatka piersiowa.
    • Zaotrzewnowe – rozrost tkanki tłuszczowej w postaci guza niekiedy spotyka się w narządach wewnętrznych. Częstą lokalizacją takich guzów jest przestrzeń zaotrzewnowa jamy brzusznej. Guzy w tej lokalizacji nie są zauważone latami i mogą zezłośliwieć – rośnie wówczas tłuszczakomięsak.

    Tłuszczaki najczęściej są zmianami bezobjawowymi, ale w przypadkach naczyniakotłuszczaków i w chorobie Dercuma (z lokalizacją na kończynach górnych i dolnych oraz w ścianie żołądka) odznaczają się bolesnością. Powodem zgłoszenia się do lekarza są zwykle względy kosmetyczne.

Leczenie tłuszczaków

    • Tłuszczaki zwykle nie wymagają leczenia.
    • W uzasadnionych przypadkach wycięcie chirurgiczne z badaniem histopatologicznym w znieczuleniu miejscowym.